Cindrel - Făgăraș

ReȚete Culinare

Retete Culinare din regiunea Marginimea Sibiului :

Platou cu brânzeturi:
Ingrediente folosite în preparare: brânză de burduf, telemea de oaie, urdă, caș, brânză frământată.
Mod de preparare: pe platou se așează brânză specifică zonei Mărginimii Sibiului și anume brânza de burduf, telemea proaspătă de oaie, urdă, caș, brânză frământată.
Brânzeturile se servesc cu legume din grădină și pâine de casă.
*Acest preparat poate fi degustat la Pensiunea Badiu.

Ciorbă acră
Ingrediente: – carne de vită cu os (mânzat), morcovi, pătrunjel, ţelină, ceapă, slănină afumată tocată, tarhon, ouă, oţet, sare, lapte, făină albă, piper, frunze de pătrunjel.
Mod de preparare: Carnea se spală şi se pune la fiert în apa cu sare şi se spumează. Se adaugă morcovii, pătrunjelul, ţelina şi ceapă (ca pentru supă). Când carnea şi legumele sunt fierte se adaugă slănina, se face un dres de faină cu lapte care se adaugă în ciorbă, apoi se adaugă şi tarhonul.
Ciorba se strecoară şi se drege cu gălbenuşurile.
Se acreşte cu oţet după gust. În farfurie se adaugă pătrunjel tocat mărunt şi piper.
* Acest preparat poate fi degustat la Pensiunea Marcu tel.: 0723 089 915

Bulz ciobănesc cu brânză:
Ingrediente şi mod de preparare: Se ia o cantitate de circa 200g mămăligă formându-se un cocoloş, în care se introduce brânza de munte 80g în mijloc.
Se pun la cuptor sau pe grătar.
Cocoloşul ciobănesc sau bulzii se prezintă pe platou sau farfurie cu smântână. Se servesc calzi.
Pentru 10 porţii avem nevoie de: 2kg mămăligă şi 800gr de brânză de burduf de oaie. Brânza se frământă.
Se prepară mămăliga fiartă, românească.
* Acest preparat poate fi degustat la Festivalul Brânzei și al Țuicii

Vărzar (plăcintă cu urdă şi mărar)
Ingrediente aluat:- 400g făină albă, 2 ouă, 150g zahăr, 100g unt, jumătate de linguriţă sare, 30g drojdie, 2 plicuri zahăr vanilat, coajă sare de lămâie, 250ml lapte.
Mod de preparare: Se pune într-un bol făina şi peste aceasta drojdia (înmuiată în prealabil în lapte călduţ), şi facem un mic aluat.
Îl lăsăm puţin să dospească.
Între timp batem ouăle, dizolvăm zahărul în lapte călduţ şi topim untul.
În aluatul obţinut se toarnă pe rând ouăle, untul topit, laptele cu zahărul, sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi se frământă un sfert de oră pănă când ingredientele sunt incorporate şi aluatul se dezlipeşte de bol/ face bule de aer.
Aluatul se lasă la dospit 1-2 ore.
Ingrediente umplutură: 1kg urdă dulce, 200g zahăr, 3 ouă, 1 legătură de mărar, 1 praf sare, 3 plicuri zahăr vanilat.
Mod de preparare: Urda se amestecă bine cu toate ingredientele, iar după ce aluatul a dospit, îl împărţim în 2 părţi egale şi îl întindem până obţinem 2 foi.
Într-o tavă de prajitură punem primul strat de aluat peste, o umplutură consistentă de urdă şi apoi ultimul strat de aluat.
Deasupra ungem cu un ou bătut.
După ce o scoatem de la cuptor, dizolvăm pe foc puţin zahăr în apă şi cât încâ apă este calduţă, cu o pensulă ungem prăjitura deasupra.
*Acest preparat poate fi degustat la Casa Lungu tel.: 0742 272552;

Rețete tradiționale din localitatea Rășinari:
– Tochitură ardelenească, acest preparat poate fi degustat la Pensiunea de vis, nr. tel.: 0741 520021;
– Pâine de casă, persoană contact Elena Badiu, nr. tel.: 0740 193577;
Dulceață de afine de pădure
Ingrediente: 1 kg afine de pădure, 800 g zahar tos, 1 pliculeț sare de lămâie.
Mod de preparare:
Curățăm afinele de eventualele codițe și frunzulițe după care le spălăm cu apă rece și le punem să se scurgă de apă într-o sită.
Dupa ce s-au scurs punem afinele în cratița în care
vom face dulceață și presărăm deasupra cantitatea de zahăr, după care le lăsăm să-și lase sirop aproximativ 3 ore.
Din când în când mai amestecăm ușor zahărul cu o lingură de lemn
ca să nu se fărâme afinele.
Când afinele și-au lăsat puțin sirop punem cratita pe foc și o
fierbem la foc potrivit 60-90 minute, amestecăm din când în când și lăsăm dulceața să fiarbă până când devine legată.

Dulceață de dovlecei
Ingrediente:
1 farfurie adâncă plină cu dovlecei tăiaţi cubuleţe, 100 g zahăr,
1 lămâie, 2-3 pliculeţe zahăr vanilat, 2-3 cuişoare
Mod de preparare:
Cureţi dovleceii de coajă şi de seminţe, îi tai cubuleţe, îi pui de seara până dimineaţa , aproximativ 12 ore cu zahărul.
Fierbi amestecul până se leagă adaugi zahărul vanilat.
Laşi să
fiarbă dulceaţa pe foc mic şi la final pui zeama de lămâie, mai dai într-un clocot şi dai cratiţa deoparte.
Înainte de a pune în borcane adaugi 2-3 cuişoare şi amesteci.

Rețete tradiționale din comuna Cristian:
Dulceață de zmeură
Toate aceste preparate poate fi degustate la Pensiunea Insula Chritistiana, tel: 0745 861220
Tocană de porc cu găluşte
Ingrediente: pulpă porc 1,5 kg, ceapă 0,5 kg, usturoi 100 gr, boia dulce, sare, piper, foi de dafin, ulei 200 ml.
Pentru găluşte avem nevoie de 4 ouă întregi şi 200 gr făină.

Mod de preparare:
carnea se porţionează cubuleţe mai mari, ceapa se taie în solzi și se
călește în ulei până devine aurie, apoi se adaugă boia și apoi carnea. Se adaugă apă cât să cuprindă carnea, apoi sarea, piperul și foile de dafin după gust.
Aproape de final se adaugă
usturoiul tăiat mărunt.
Găluștele se fac din aluat moale din ouă și făină. Într-o oală punem 3 litri de apă la fiert împreună cu sare, când fierbe apa se rup găluștele cu lingura.
Se fierb 20 de minute, se strecoară și se pun în tocană la final.
Se servește cu murături.

Plăcintă cu brânză
Ingrediente:- 1 kg făina, 6 ouă, 1 linguriţă sare, 70 gr. margarină sau unt, 40 gr. drojdie, 1 litru lapte, 800gr. brânză de burduf, 3 litri ulei pentru copt (baie)
Mod de preparare:
Punem făina şi facem o mică “groapă” în mijlocul ei. Acolo punem cubul
de drojdie şi o cană cu lapte călduţă, amestecăm uşor pentru a dizolva drojdia şi adăugăm margarină topită, ouăle, sarea şi restul de lapte.
Pentru a ieşi pufoase, aluatul trebuie
frământat energic vreme de câteva minute, apoi pus într-un loc călduros şi lăsat la dospit o oră.
Întindem aluatul plăcintelor cu un sucitor până când vom obţine o foaie de grosimea
unui deget, apoi tăiem forme rotunde şi se umple cu brânză de burduf, apoi o acoperim împăturind.
Facem o baie de ulei din cele 3 litri i le coacem la foc mic.

Uscăţele – reţeta Gura Râului
Ingrediente:-10 ouă, 1kg. făină, 50 gr.unt, 3 litri ulei pt. baie
Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele şi se face un aluat tare (ca la tăieţei).
Întindem aluatul cu un sucitor până când vom obţine o foaie subţire, apoi tăiem fâşii late de
circa 2 cm., pe care le împachetăm frumos şi le punem în baia de ulei pentru copt.
Tocană de oaie la ceaun
Ingrediente: carne de oaie, untură, ardei gras, ceapă, boia de ardei, pastă de tomate, cimbru, sare, piper, frunze de pătrunjel.
Mod de preparare:
Ceapa se căleşte până capătă un luciu, se adaugă ardeiul, boia, pastă de tomate şi carnea tăiată bucăţele, apoi se adaugă apa şi se lasă sa fiarbă.
Se adaugă sare, piper şi cimbru după gust.
După preferinţe se poate pune şi vin roşu.
Se serveşte caldă cu frunze de pătrunjel tocate mărunt deasupra.

Balmoş – reţeta Jina
Ingrediente:-3 kg  lapte , 500 g caş, 300 g unt, 1 kg de făină de mălai.
Mod de preparare:
Fierbeţi laptele şi când clocoteşte puneţi untul la topit, adăugaţi făina de mălai, în „ploaie” şi amestecaţi continu să nu se facă cocoloaşe.
Fierbeţi amestecul aproximativ 15-20 de minute, dacă e necesar mai adăugaţi puţin lapte fierbinte.
Amestecul nu trebuie să fie foarte gros, ca o mămăliguţă moale.
Când compoziţia este fiartă adaugaţi caşul tăiat în bucăţi mici şi amestecaţi bine.
Se serveşte cald, împreună cu smâtână sau „jintiţă” = o smântână mai grasă şi acrişoară”.
Ciorbă de legume de post
Ingrediente: ceapă, morcovi, țelină, ardei, cartof ras pe răzătoare, cartofi tăiați cubulețe, 200 ml. de bulion, 120 gr. conopidă, 100 gr. fasole verde, 2 linguri de ulei, 1/2 de legătură de pătrunjel verde, 1/2 legătură de leuștean, sare și piper
Mod de preparare:
Într-o oală se pune uleiul și se încinge moderat, pe foc mediu.
Se adaugă
ceapa, țelina și morcovul, totodată punând și un praf de sare.
Se călesc la foc mediu,
amestecând frecvent, până când ceapa începe să se înmoaie (va deveni translucidă).
Atunci,
se adaugă ardeiul și cartoful ras.
Se călesc toate împreună, amestecând frecvent, preț de
vreo 2-3 minute.
Peste legumele din oală se adaugă 1,7 litri de apă.
După ce ciorba dă în
clocot, se asezonează cu o linguriță de sare, pentru ca legumele care fierb în ea să preia puțin gust, apoi se adaugă conopida.
După vreo 10 minute, se adaugă și cartoful tăiat
cubulețe.
După ce conopida și cartoful au fiert pe jumătate se adaugă fasolea verde.
După
adaugăm bulionul și mai dăm ciorba de legume în câteva clocote, nu mai mult de 4-5 minute, apoi oprim focul și potrivim gustul de sărat, piperat și acru.
Se toacă verdețurile și se presară
ciorba generos, păstrând verdeață tocată și pentru presărat în farfurie, chiar înainte de momentul servirii.
Se acoperă oala cu ciorba de legume cu capacul și se lasă să stea preț de
10 minute înainte de servire, ca să-și tragă sufletul și aromele verdețurilor să se infuzeze în zeamă.

Cotlet de berbecuţ la cuptor
Ingrendiente:- cotlet de berbecuţ, piper, cimbru, vin roşu demisec.
Mod de preparare:
Cotletul de berbecuţ trebuie să fie fasonat pe o parte apoi se pune
piperul, apoi se pune cimbrul, apoi I se dă o formă de coroniţă cu ajutorul unei aţe.
În
mijlocul coroniţei turnăm vinul roşu demisec şi apoi îl băgăm la cuptor la o temperatură de 160˚ timp de o oră.
Se servește cu cartofi țărănești și cu murături asortate.
Berbecuț la proţap
 
Ingrediente: berbecuț curățat, fără organe 18-20 kg, lemn 6 legături, cărbuni 20 kg. Ptr baiţ: unt 500 g și ulei de măsline 200 ml, vin alb demisec 1 l, ceapă galbenă 4-5 bucăți, usturoi 4 căpăţâni, oregano 100 g, cimbru 100g, lămâi 5 bucăți, piper 10 g, sare.
Ptr. sosul în timpul coacerii: ulei de măsline 200 ml, sare, piper măcinat, 200 ml zeamă de lămâie, vin alb demisec 500 ml.
Ptr pensula de uns: cimbru 2-3 fire, busuioc 2-3 fire, mentă proaspătă 2-3 fire.
Mod de preparare:
Se masează bine berbecuţul, se aşează într-un vas
încăpător.
Se acoperă cu folie, aşezând peste el ceva greutăţi, lăsându-se la
rece.
Zilnic se întoarece de pe o parte pe alta. În a treia zi se scoate din baiţ, se
înfige în proţap şi se prăjeşte la jar încins cca. 5 ore, învârtindu-se continuu.
Se
unge berbecuţul mereu cu sosul de uns, ca să nu se crape, în timpul coacerii.
După cca. 5 ore, de copt, se poate consuma alături de mămăliguţă, cartofi copţi în jar şi salată de sezon.
*Acest preparat se poate servi la Conacul Maria Theresa din Localitatea Orlat jud. Sibiu.
Platou cu specialităţi din carne
Ingrediente folosite în prepararea cărnii: sare, piper, usturoi, fum.
Mod de preparare:
pe platou se aşază păstrama de vițel, păstramă de rață, salam de mistreț,
cârnat de porc, păstramă de oaie, păstramă de curcan, cârnat subțire de mistreț.
Preparatele
se servesc cu pâine de casă.
Gustul și culoarea le diferențiază de cele din comerț, iar
termenul de valabilitate este mai scurt.

Păstrama de oaie
Ingrediente şi mod de preparare:
Păstrama de oaie este carnea macră de oaie din care se
depărtau oasele şi se curăţă tot seul, apoi, sărându-se din greu, se aşează rânduri-rânduri în putine unde stă neclintită până primăvara, când se scote afară, se spală şi se pune să se usuce.
Toamna este anotimpul propice pentru prepararea “ păstrămi”.

Uscăţele – reţeta Poiana Sibiului
Ingrediente: 10 ouă, făină cât cuprinde, 10 linguriţe cu ulei, puţin rachiu, 5 linguri cu zahăr, 2 plicuri cu zahăr vanilat, un praf de copt, sare, ulei pentru prăjit, zahăr pudră.
Mod de preparare:
Se separă albuşurile de gălbenuşuri, albuşurile se bat spumă şi se adaugă
zahăr vanilat, ulei şi rachiu, iar gălbenişurile se amestecă cu praful de copt, sare, puţin rachiu şi apoi se încorporează în spumă.
În amestecul rezultat se adaugă făina.
Se frământă aluatul
bine, se întinde şi se taie cu pintenul în fâşii lungi şi subţiri de un centimetru.
Fâşiile de aluat
se împletesc în diferite forme (de exemplu fundă) şi se pun la copt, cu ajutorul unei andrele,
într-o cratiţă cu ulei încins.
La final se pudrează.
Zacuscă
Ingrediente: ardei roșu gras 2 kg, ardei kapia 2 kg, gogoșar, ceapă albă 1,5 kg, vinete, 1,5 l bulion de casă, sare și piper boabe după gust, frunze de dafin, ulei.
Mod de preparare:
pentru realizare se coc 3 kg de vinete și 2 kg de ardei roșu gras și kapia.

Legumele se decojesc și se toc fie cu mașina de tocat fie cu robotul de bucătărie.
1,5 kg de
ceapă se toacă mărunt și se pune la călit în 500 ml ulei.
Se adaugă celelalte legume împreună
cu sare, piper boabe și foi de dafin.
Se amestecă din 5 în 5 minute.
Spre sfârșit se adaugă și
1,5 l suc de roșii.
Compoziția se pune în borcane, se păstrează peste iarnă și se servește rece
împreună cu pâine de casă.
Balmoş
Ingrediente şi mod de preparare:
Într-o tigaie se topeşte unt, peste care se adaugă brânză şi
se presară făină de mălai cu smântână după care, tot conţinutul se amestecă bine la foc mic.
În unele părţi din Mărginime acesta se serveşte cu lapte gros (un fel de smântână mai grasă şi acrişoară).
O altă reţetă din Mărginime a balmoşului se face punând un strat de mămăligă
şi deasupra smântână.
Se serveşte cald.

Drob de miel
Ingrediente: Organele mielului (plămâni, ficat, inima, splina), slănină afumată, ceapă usctă, ceapă verde, usturoi uscat, usturoi verde, ouă(fierte), pâine, lapte, sare, piper, ouă crude.
Mod de preparare: Se fierb timp de 30 de minute organele mielului şi apoi se macină.
Se
adaugă slănina afumată tocată, ceapă tocată, atât verde cât şi uscat, ouăle fierte, pâine înmuiată în lapte, sare, piper, ouă crude.
Ingredientele se amestecă bine şi apoi într-o tavă
unsă cu untură se aşează praporul mielului, care a fost înainte înmuiat în apă călduţă (pentru a se întinde şi a fi mai elastic).
Se toarnă toată compoziţia de mai sus peste prapure, în tavă,
şi se împătureşte praporul astfel încât să învelească toată compoziţia.
Se dă la cuptor
aproximativ 40 de minute.
Plăcinta Miresei
Ingrediente aluat: 1 kg. făina, 300 gr. zahăr, 1 linguriţă sare, 400 ml, lapte, zeama şi coaja rasă de la o lămâie, 3-4 plicuri zahăr vanilat, 25 gr. drojdie, 100-110 gr. grăsime (unt de oaie)
Ingrediente griş: 2,5 l lapte, 500gr. griş, 1 kg. zahăr, coajă rasă de la o lămâie, 5-6 gălbenuşuri de ou (adăugate când grişul s-a răcit)
Strat dulceaţă: 2 borcane de 500 gr.de dulceaţă (prune sau vişine)
Ingrediente strat spumă: albuşurile de la 5 ouă

Ingrediente strat nucă: 1 kg. nucă măcinată, 500 gr. zahăr, esenţă de rom

Mod de preparare:
Se frământă aluatul şi se lasă la dospit.
După dospire, se întinde în foaie
subţire, peste foaie se adaugă un strat de dulceaţă peste care se toarnă grişul.
După care se
adaugă spumă de ou bine btută, peste aceasta se pune nuca măcinată, amestecată cu zahărul şi esenţa de rom.
La sfârşit se pun vişine din compot sau vişinată.
Se pune la copt
circa 45 minute.

Ciorbă de găluște – reţeta Sadu
Ingrediente:- Carne de porc sau vițel 1 kg, morcovi 200 gr., ţelină 100 gr., pătrunjel 50 gr., ceapă 1 buc., ardei gras roșu: 1 buc., tarhon
Găluște: -Untură de porc: 3 lingurițe, ouă 3 buc, griș 9 linguri

Dres:-gălbenuș de ou 2 buc., smântână 100 gr.

Mod de preparare: Se fierbe carnea împreună cu zarzavatul (o parte din zarzavat trebuie
călit cu puțin ulei).
Se condimentează cu sare. După fierberea cărnii și a zarzavaturilor, se
adaugă găluștele preparate astfel: se bat ouăle și se amestecă cu untura, apoi se adaugă grișul.
După fierberea găluștelor se adaugă dresul, împreună cu tarhonul, oțet și sare după
gust.
Se mai lasă la foc mic cel mult 10 minute.

*Aceste preparate pot fi degustate la Punctul Gastronomic Local – Cămara Chivuței,
persoană contact Chivuța Veștemean, tel.: 0740 422350.
Tort de mere
Ingrediente: 1 kg mere, 5 ouă, 200 g făină, 150 g zahăr tos, scorțișoară.
Mod de preparare: într-o cratiță de 3 litri se caramelizează 50 g zahăr, apoi se pun în cratiță merele curățate de coajă și feliate.
Se presară deasupra restul zahărului și scorțișoara și se
pun la cuptorul încins la 180 grade unde se lasă 45 minute.
În acest timp se despart
gălbenușurile de albușuri.
Se bat albușurile spumă după care se adauga treptat zahărul,
gălbenușurile și făina.
După ce se scot merele din cuptor se toarnă blatul deasupra și se pune
din nou la cuptor la 180 grade unde se lasă înca 20 minute.
Se scoate cratița din cuptor, se
răstoarnă pe in platou potrivit și se lasă să se răcească.
Se poate orna cu frișcă sau cremă de
vanilie, după preferință.
*Acest preparat poate fi degustat la Pensiunea Bunica Eugenia, Sibiel tel. 0269 552 509.

Tochitură Ardelenească
Ingrendiente:- carne de porc, cârnaţi de casă, cimbru, ceapă, usturoi, ardei gras, sare, piper,unsoare de porc, sos de roşi, vin roşu.
Mod de preparare:
Într-o tigaie se adaugă unsoarea de porc, se lasă la încins, apoi adăugăm
carnea de porc şi carnaţi, taiate cubuleţe, se lasă la rumenit, apoi se adaugă sosul de roşi, ceapa şi ardeiul tăiate mărunt, sare, piper şi cimbru.
Se toarnă un pahar de vin în care să
poată fierbe carnea, apoi când aceasta este aproape gata se adaugă usturoiul trecut prin presă.
Sloi de oaie
Ingrediente şi mod de preparare:
Sloiul de oaie se prepară în special toamna când oile sunt
mai grase.
 Carnea se taie în bucăţi potrivite şi se pune la fiert în seul propriu.
Nu se pun
plămânii sau oasele mari, care ar înmuia compoziţia.
De obicei se folosesc două oi, una grasă şi una slabă.
Carnea fierbe în ceaun până scade
foarte mult.
La final, rezultă cam 20 de litri de sloi.
Pe parcursul fierberii, dacă sloiul este
prea gras, se adună şi se îndepărtează grăsimea din ceaun.
Când se desprinde carnea de pe
os, se adaugă ceapă, ardei etc. tocate mărunt, puţin usturoi, foi de dafin şi piper.
La Şugag,
oasele se scot neapărat din sloiul fiert de oaie.
Compoziţia rezultată se toarnă, tradiţional, în
vase mici de lemn sau  în oale smălţuite. Se are în vedere, ca la piftia de porc, să nu se formeze goluri de aer, iar grăsimea să acopere întreaga carne şi s-o împiedice să se altereze.
Sloiul se păstrează în încăperi reci sau în beciuri.
Se poate depozita şi în frigider.
Înainte de a
fi servit, sloiul se porţionează cu cuţitul şi se încălzeşte.
Se consumă cu mămăligă caldă şi
brânză de oaie frământată, eventual cu castraveţi acri.

Friptură de miel
Ingrediente:- pulpă de miel, slănină, usturoi, untură, sare, piper, ceapă, usturoi, un pahar de vin, 2 foi de dafin, boabe de piper, apă.
Mod de preparare:
Se spală pulpa de miel, se împănează cu slănină şi cu usturoi (se fac găuri
mici în miel cu un cuţit, în care se introduce slănina şi usturoiul) şi se freacă cu sare şi piper.
Se unge tava cu untură.
Tot în tavă se pune ceapă, usturoi, un pahar de vin, foile de dafin,
câteva boabe de piper şi se umple cu apă.
Se bagă la cuptor, la foc mediu timp de 1 oră\1 oră
jumătate.
Ciorbă de miel
Ingrediente:- cap, gât, carne de la picioare, morcovi, pătrunjel, ţelină, ceapă, tarhon, gălbenuş de ou, smântână, frunze de leuştean şi pătrunjel, chisătură.
Mod de preparare: Carnea se opăreşte în apă cu sare. Se scurge apoi de zeamă, se pune din nou în apă şi se lasă iar la fiert maxim o oră.
Se adaugă toate zarzavaturile: morcov,
pătrunjel, ţelină, ceapă şi se acreşte cu tarhon.
După ce fierb toate ingrendientele, carnea
este scoasă şi dată jos de pe oase, apoi pusă din nou alături de legume.
Se pune chisătura
care este formată din ceapă tocată mărunt amestecată cu slănină tocată.
Se drege cu
gălbenuşuri de ou şi cu smântână.
Ciorba se serveşte caldă, cu frunze de leuştean şi pătrunjel
deasupra.
*Acest preparat se poate degusta la Pensiunea Irina din Tilișca

Balmoş – reţeta Tilişca
Ingrediente şi mod de preparare:
– După ce se separă brânza sau caşul de laptele de oaie se
pune zerul care provine din separarea laptelui într-un ceaun împreună cu brânză, nu foarte sărată, unt, smântână şi o lingură de sare.
Se lasă pe foc mic până când începe să se ridice
spuma laptelui deasupra.
Apoi se pune mălai în ploaie (n.r. se presară mălai), amestecând
repede cu telul să nu apară cocoloaşe.
După ce se îngroaşă puţin, se lasă să fiarbă ca şi
mămăliga, amestecând rar, aproximativ 15 minute, după care se amestecă continuu cu telul încâ 3 minute până când capătă un aspect mai unsuros.
Se serveşte fierbinte, simplu sau cu
iaurt.

Uscăţele – reţeta Tilişca
Ingrediente:- 6 gălbenuşuri, 4 ouă întregi, 6 linguri ulei sau unt cât o nucă, puţină sare, 1-2 prafuri de vanilie, praf de copt un vârf de cuţit, se dizolvă în puţină zeamă de lămâie, făină câtă cuprinde.
Mod de preparare:
se bate spuma de la 4 ouă întregi, se adaugă restul de gălbenuşuri, uleiul
sau untul, sarea, vanilia, praful de copt şi se amestecă bine, se pune pe rând făină câtă cuprinde şi se face un aluat nu foarte vârtos, se frământă aproape o oră.
După ce s-a
frământat se întinde subţire şi se taie cu pintenul în fâşi subţiri, fâşiiile se împătură sub formă de fundiţe şi se coc în ulei încins.
După ce s-au răcit se pudrează cu zahăr pudră.

Rețete culinare din Țara Oltului :

Cartofi țărănești:
Ingrediente: 1 kg cartofi, 1 ceapă mare (cca 150 gr), 1/2 lingurită rasă de piper negru,
măcinat , 2 lingurite rase de boia dulce, 1 lingurită de sare, 2 linguri de untură.
– Se pun la fiert cartofii in coajă.
– Se scurg de apă, se lasă la răcit si se curătă de cu coajă.
– Cartofii se taie cubulete mai mici,
– Ceapa tocată mărunt se pune la prăjit în untura în cinsă în tr-o tigaie largă.Când ceapa e
moale, se adaugă condimentele si se amestecă rapid. Nu lăsati mult condimentele la prăjit,
fiindcă boiaua devine amară!
– Se adaugă cartofii cubulete. Cu o lingură lată se amestecă usor, mai mult în torcându-i de
jos în sus, ca sa nu se strivească.
– Se potriveste de sare şi se servesc fie ca garniture, fie singuri sau cu murături.

 

Zamă bătrânească de crumpene
Ingrediente:
– 100 gr slănină afumată, 1 legătură de ceapă verde sau o ceapă mare uscată, 2 morcovi, 1 telină
mică, 1 păstârnac mic, 4-5 cartofi, 1 ardei rosu sau o lingurită de boia dulce, frunze de leustean si de
tarhon, 1 cană de bulion, 1 ou, 1/2 cană smântână dulce, sare după gust, 2-3 linguri de otet de mere.
Preparare:
Se taie slănina felii subtiri, se rumeneste apoi se adaugă zarzavatul tăiat mărunt.
Se stinge cu apă, se lasă să clocotească putin apoi se adaugă cartofii, se potriveste de sare, iar când
si acestia sunt fierti se adaugă bulionul si se mai lasă câteva clocote.
Ciorba se ia de pe foc se drege cu oul bătut cu smântâna, se pun frunzele tăiate mărunt si se acreste
cu oțet de mere.

Mâncare de cartofi cu cârnaţi afumaţi (tocană)
Ingrediente: 600-700 g cartofi (de preferinta cei care nu se zdrobesc la fiert), 4 bucăţi de cârnaţi sau
aprox 600 g coastă de porc, o ceapă, 3-4 linguri ulei (aprox 50 ml), frunze de pătrunjel, boia, sare,
piper, foaie de dafin. 

Preparare: Într-un vas mai larg se pune uleiul şi ceapa tăiată mărunt, împreună
cu cârnaţii tăiaţi bucăţi. Se călesc la foc mic, amestecând mereu şi adăugând mici cantităţi de
apă. Când scade apa şi devine lucioasă fără a se îngălbeni, se pune un vârf de linguriţă cu boia dulce. Imediat apoi se stinge cu ¼ l apă. 

Când clocoteşte apa, se adaugă cartofii curăţaţi de coajă şi tăiaţi în sferturi. Se completează cu apă atât cât să îi cuprindă. Se sărează după gust şi se adaugă un vârf de cuţit de piper. 

Se lasa să fiarbă acoperiţi, circa 20 de min, amestecându-se până când se înmoaie, fără să se zdrobească , iar apa scade cu 1-2 cm sub nivelul lor. 

Se adaugă pătrunjelul tăiat şi o foaie de dafin. Este o mâncare care se prepară într-un timp scurt, este săţioasă şi este frecventă ca masă de prânz sau de cină. 


Cartofi țărănești cu ceapă și boia
Ingrediente pentru 4 persoane: 1 kg cartofi, 2-
3 cepe medii, boia dulce, 50 ml ulei, sare, piper.
Preparare: Acest preparat poate fi consumat în egală măsură ca fel de bază sau garnitură.
Cartofii de mărime medie, bine spălati se fierb
în coajă si se scurg. Când s-au răcorit putin, se curătă si se taie în cuburi mici sau se zdrobesc.
Intr-o cratită, ceapă tăiată mărunt se căleste în 50 ml ulei. Se adaugă boiaua dulce, sare si piper după gust. Se adaugă apoi cartofii si se amestecă până când se în fierbântă. După gust se mai adaugă sare, piper si frunze de pătrunjel.


COM.PORUMBACU DE JOS – SAT SĂRATA
Cartofi copţi cu unt şi cu ceapa roşie– “Mâncare de iarnă” .
Ingrediente: 10 cartofi din soiul alb (că sunt mai făinoşi), de mărime medie,150g unt de
casă, 2 cepe roşii, sare şi moare (zeamă de varză)

Preparare: Cartofii copţi cu unt şi zeamă de varză sunt specifici meselor din toamna târzie
şi de iarnă, dar şi în timpul Postului Mare, când untul este în locuit cu ulei.

In bucătăriile tradiţionale cuptorul sobei este permanent bine în călzit şi este uşor să
punem cartofii bine spălati pentru a fi copti. In acest timp untul de casă se amestecă cu sare până devine cremos.
Ceapa roşie, curăţată şi spălată, o vom tăia mărunt peste care vom pune sare şi
ulei. Verificăm dacă cartofii sunt copţi şi îi vom aşeza în tr-un vas cu capac sau
şervet de pânză pentru a nu pierde din
căldură. Pe farfurie se aşază în jumătăţi cartofii, cu untul sărat pus în cubuleţe
pe fiecare cartof, cu cepa tocată şi preparată cu sarea şi uleiul. Se bea zeamă de varză
limpede şi aromată. 

Pita (pâinea) de casă
Timp de preparare: 4 ore
Ingrediente pentru două pâini: 2 kg de făină, apă cât cuprinde, 1 lingură de sare, ½ kg de cartofi, o mână de făină de mălai (100 grame), 30 g drojdie
Mod de preparare:
Se pune făina cernută într-o troacă de lemn. La un capăt al vasului se prepară puţin aluat din făină,drojdie şi apă călduţă, care se lasă la dospit. Cartofii se fierb, se pisează în stare caldă, se adaugă făina de mălai, după care se pun la răcit. Apoi se amestecă cu aluatul dospit, cu restul de făină, adăugându-se sarea şi apă călduţă până se încorporează toată făină.

 Se frămăntă totul foarte bine, cu ambele braţe, până când aluatul se desprinde de pe mâini. Peste aluatul frământat se presară un strat de făină şi se acoperă cu o pânză. Se lasă la dospit, aproximativ o oră, la loc călduros.

 Aluatul se împarte în două şi se modelează din fiecare câte o pâine rotundă. Cele două pâini se pun la copt în cuptorul încins. Tradiţional este cuptorul cu lemne. Se lasă la copt timp de o oră. După ce se scoate din cuptor se bate de coaja arsă. Apoi se pune în troacă şi se lasă la răcit, acoperite cu o pânză.

Cartofi de primavera:
Ingrediente pentru 4 portii: 1 kg de cartofi rosii, 1 kg de urzici culese pe rouă, doar vârfurile, 200 g slănină, 4
ouă, un praf de sare, un cătel de usturoi.
Preparare:
Fierbe cartofii în tregi în apă cu sare 30 min.
Opăreste urzicile în apă cu sare si răceste-le apoi în apă foarte rece.
Zdrobeste cartofii, amestecă-i cu urzicile si cu cătelul de usturoi, pisat. Prăjeste slănina
tăiată felii si crestată. Amestecă în compozitia de cartofi si urzici untura rezultată din
slănina prăjită.
Asează toată compozitia în tr-un vas de lut sau de tuci (fontă), adaugă deasupra slănina si sparge ouăle proaspete peste slănină si pune la cuptor 15 min. la 180˚C.
Imparte pe 4 farfurii câte 2 linguri de cartofi, câte o creastă de slănina si câte un ou.

 Cu un pahar de vin rosu, va fi o masă pe cinste!

CIOLAN CU FASOLE CA LA BOIŢA

Ingrediente pentru fasole cu ciolan afumat: 500 g fasole uscată, sare, piper boabe şi praf, boia
dulce, suc de roşii sau bulion, foi de dafin, ciolan afumat, 2 cepe albe şi roşie pentru servit .

Mod de preparare fasole cu ciolan afumat
1. Fasolea se lasă cu câteva ore înainte sau chiar o noapte să se înmoaie. După ce s-a înmuiat
bine, se dă în câteva clocote şi se lasă să fiarbă o oră, acoperită cu un capac.
2. Se taie ceapa mărunt şi se pune într-o cratiţă cu o lingură de ulei şi se căleşte 2-3 minute.
Fasolea se pune peste ceapa călită împreună cu sosul de roşii şi se condimentează cu sare, piper,
boia şi foi de dafin, după care se mai lasă să fiarbă câteva minute.
3. Separat, se taie carnea de pe ciolanul afumat sau se lasă întreg şi se prăjeşte în sucul propriu.
4. Ciolanul se pune în fasole şi se bagă la cuptor să scadă şi să se rumenească. Fasolea cu ciolan
afumat se serveşt cu murături asortate, varză albă, sau ceapă roşie. 

LIPIU de la BOIŢA
Timp de preparare: 2h
Ingrediente: 1 kg făină, 1 cub drojdie, o linguriță sare, apă călduță, 1 kg cartofi fierți fără coajă, ½ kg brânză (telemea, burduf), jumări de slănină (la alegere)
Mod de preparare: Din făină, drojdie şi sare se face un aluat cu apă călduță, apoi se pune la dospit. După ce dospește aluatul se împarte în
două sau trei părți și se întinde fiecare parte cu făcălețul. Pe fiecare foaie se pun cartofii zdrobiți şi amestecați cu brânza. Apoi se împătură aluatul în
forma unui plic, după care se coace pe vatră (sau  în tavă). Pentru un gust plăcut, putem prăji
bucățele de slănină și să le amestecăm după ce punem brânza în cartofi. Lipiele se pot unge pe deasupra cu ou înainte de a fi puse în cuptor. La
zile de post acest lipiu se poate prepara cu cartofi și ceapă călită (în loc de brânză).


BULZ (bolţ, urs sau gâscă) CU BANZĂ DE BURDUF CA LA BOIŞOARA
Coborât de la munte, din jarul de la stână, bulzul a fost introdus fie și numai ca denumire
în meniul orășenesc, câștigând pe de o parte popularitate dar pierzând-și pe cealaltă parte
identitatea sa ciobănească. Mâncărica, de altfel, întru totul onorabilă, cu mămăligă, brânză,
cârnaț și ou, cunoscută și acceptată drept bulz ciobanesc, este foarte bună și degrabă apreciată,
numai că nu are a face cu bulzul ciobanului moldovean, ardelean sau de oriunde. Ciobanul își
cocea bulzul, de cele mai multe ori, direct pe jar, acesta având forma unor ghiulele de mămăligă
umplute cu brânză de burduf. Acești bulgări de mămăligă cu brânză de burduf se mai numesc la
unele poale de munți, urs de mămăligă, bolţ de mămăligă sau gâscă de mămăligă. Poftă bună !!!

Cozonac de la Câineni
Aluat: 4 căni mari făină, 2 căni mari lapte, 1 cană mare zahăr, 6 gălbenușuri, Drojdie cât 2 nuci,
o linguriță rasă de sare, coaja de la o lămâie, o ceșcuță mică ulei.
Umplutură: 6 albușuri, 1 cană mare zahăr, 3 linguri cacao, 2 căni de nuca macinată, arome.

Mod de preparare a aluatului:
Făina la temperatura camerei se goleste într-un lighean incăpător se face ca un cuib in făină,
laptele de pune la încălzit cu zahărul și coaja de lămâie, din laptele încălzit se împarte în trei
părți, o parte dizolvăm drojdia și o adăugăm în cuibul de faină și lăsăm să acționeze păna omogenizăm gălbenușurile.

Adăugăm pe rând laptele cu gălbenușurile omogenizate, restul de lapte rămas punem lingurița de sare și frământăm până se omogenizează. Uleiul se încălzește puțin, apoi turnăm puțin câte puțin până se încorporează tot uleiu și aluatul se desprinde de pe mână. Apoi împărțim aluatul în patru
părți egale.
Mod de preparare a umpluturii:
Albușurile se bat spumă cu un tel, se adaugă în ploaie zahărul, apoi cacaoa cu nuca și mirodeniile. Modelăm cozonacii îi punem în tăvi și îi lăsăm la dospit un ceas și jumătate.
Coacem 60 de minute la foc domol cu cuptorul preîncălzit! 


Vuțăne cu poame (Găluște cu prune uscate) ca la Grebleşti
Timp de preparare: 45 min
Ingrediente pentru 4 porții: 10 cartofi mari, 4 ouă, 5 linguri cu făină de grâu necernută, sare după gust, 200 g
prune uscate, lăsate în apă la rehidratat cu 2-3 ore înainte, 5 linguri cu pesmet, 5 linguri cu nucă măcinată, 1-2
linguri zahăr tos, 1 lingură unt / untură sau 2 linguri ulei (dacă le facem de post).
Mod de preparare:
Se fierb cartofii în coajă. Când se răcesc se curăță, se frământă bine cu ouăle, făina și sarea și se
face o cocă ce se poate modela.
Se învelesc prunele în cocă, una câte una, dându-li-se o formă rotundă sau ovală.
Găluștile formate se pun la fiert în apă clocotită (cu puțină sare). După ce se ridică la suprafață se
mai lasă la fiert 5-8 minute.
Separat se încinge grăsimea și se prăjește puțin în ea pesmetul amestecat cu nuca și zahărul.
Găluștile se scurg și se tăvălesc fierbinți în amestecul din pesmet, nucă și zahăr.
Se servesc ca desert sau ca cină.

MUSACA DE CARTOFI DIN TURNU ROȘU
Țimp de preparare: 1h 30 min
Ingrediente pentru 4 portii: 800 g carne tocată amestec, 1 kg cartofi, 2-3 ouă, 250 ml smântână,
1 ceapă, 4 căţei de usturoi, 200 ml bulion, 2 linguri de pastă de gogoşari, 200 g caşcaval de
vacă 70 g unt, pătrunjel verde, mărar verde, sare şi piper.
Mod de preparare: Curăţăm ceapa şi o tăiem solzişori. Curăţam usturoiul şi îl tăiem feliuţe. Intr-
un vas topim o lingurita de unt în care vom căli ceapa şi usturoiul până devin sticloase.
Adăugam carnea tocată, pasta de gogoşari şi amestecăm bine. Punem bulionul şi lăsăm să se
prăjească carnea cam 10-15 minute. Curăţăm cartofii şi îi tăiem felii de 4-5 mm. Țocăm mărunt
verdeţurile şi adăugăm jumătate din ele deasupra cărnii prăjite. Ungem cu unt un vas
termorezistent şi aşezăm în el un rând de cartofi tăiaţi felii. Peste cartofi punem jumătate din
cantitatea de carne tocată şi cu ajutorul unei linguriţe punem 100 ml de smântâna. Presărăm
puţină verdeaţă şi radem caşcaval deasupra. Punem al doilea rând de cartofi, carnea tocată
ramasă, nivelăm cu ajutorul unei linguri, apoi adăugăm în că 100 ml de smântână, verdeaţa şi
caşcavalul ras. Batem bine ouăle, adăugăm smântâna rămasă, o amestecăm bine cu ouăle şi o
răsturnăm peste ultimul strat cu cartofi. Apoi radem caşcavalul rămas, presărăm verdeaţa şi
câteva bucăţele de ardei roşu tăiat cubuleţe. Cuptorul a fost în călzit la 180 de grade în prealabil.
Dăm vasul la cuptor pentru aproximativ o oră, până se coace musacaua şi se face o crustă
frumos coaptă, arămie. Poftă bună !!!


Sarmale de post ca la Sebeșu de Jos
Doamna Lucreția ne-a dat rețeta pentru o sută de sarmale.
Ingrediente necesare:
Varză acră (100 foi de sarmale și pentru tocat mărunt)
1.5 kg orez, 1 kg arpacaș, 0.2 kg mălai, 1.5 kg ceapă, 1 kg morcov, 3 teci de ardei, Boia pentru
culoare, Mărar, dafin, cimbru, piper boabe și piper măcinat, 0.3 l ulei
Ceapa se taie mărunt, morcovii se dau pe răzătoare apoi se călesc în ulei, se adaugă apoi și
ardeiul. Orezul și arpacașul se spală cu apă și se adaugă peste legumele călite, se pune sare și
piper măcinat, după 2-3 minute de călire, se adaugă și mălaiul care încheagă compoziția. Se lasă
la răcit, în acest timp se pregătesc frunzele de varză și se rulează sarmalele. În oala în care se vor
fierbe sarmalele, se pun pe fundul oalei bețele de la mărar, boabe de piper, apoi un strat de varză
tăiată mărunt; se pun apoi sarmalele roată, începând de către marginea oalei. Deasupra
sarmalelor se mai pune un strat de varză, boia, foi de dafin, cimbru și frunze verzi de mărar. Se
adaugă apă până aproape să le acopere, se mai presară ulei peste, și se fierb la foc mic până când
orezul și arpacașul din compoziție sunt fierte.
În cazul în care, atunci când se prepară aceste sarmale, via este în toi, pe fundul oalei se pun
frunze de viță de vie care vor da un gust foarte bun sarmalelor.
Sarmalele se mănâncă cu pâine.
În cazul în care se fac aceste sarmale cu varză crudă, varza se desface în foi care se pun la opărit
în apă cu oțet; iar la fiert se pun roșii tăiate mărunt sau bulion.
Dacă se fac cu varză acră, varza se pune la acrit la sfârșit de octombrie sau la început de
noiembrie. Varza se acrea în cele 3 săptămâni, iar în funcție de cantitatea pusă și de consumarea
ei, putea să ajungă până la Rusalii sau mai mult. Poftă bună !

CHIFTELUȚE DE CARTOFI
Ingrediente pentru 6 porţii: – 12 Cartofi, 1-2 morcovi, 2 cepe, 1 căpăţână de usturoi, 2 ardei kapia, 1 legătură pătrunjel, ½ ţelină, sare, piper, 1 felie de pâine înmuiată în apă, 2 linguri de ulei.
Mod de preparare : Se spală legumele si se curăță. Cartofii ,morcovii si țelina se dau pe răzatoarea mica; ceapa – usturoiul, patrunjelul si ardeiul se toacă marunt. Se amestecă

ingredientele cu făina și 2 linguri de ulei, precum și cu păinea înmuiata în apă; se potrivește gustul de sare si piper. Cu ajutorul unei linguri se pun chifteluțele in ulei încins si se prăjesc pe ambele părti până devin aurii. Se scot pe hartie absorbantă.
Se pot consuma si calde si reci cu gogoşari sau alte murături. 

TOCANĂ DE CARTOFI CU CARNE DE OAIE DIN ŢARA LOVIŞTEI
Timp de preparare: 1 h 30 min
Ingrediente: 1 kg de cartofi, 0,5 kg carne de oaie, 4 cepe, 2 morcovi, 2 linguri de pastă de roșii și ardei, cimbru, pătrunjel verde, leuștean, ulei, piper, sare şi multă răbdare.
Mod de preparare: Carnea de oaie se taie în bucăți potrivite, se pune în uleiul încins, se presară cu sare și piper și se prăjește câteva
minute, amestecând mereu. Se pune ceapa tăiată rondele, se mai prăjeste 2-3 minute, se pune 1 cană de apă caldă se acoperă și se lasă la foc
potrivit circa 30 de minute. Între timp, se curăță cartofii și se taie în felii groase pe lung. Se curăță
morcovii și se taie în rondele. După circa 30 minute, când carnea este aproape fiartă, se pun și
cartofii, morcovii și o crenguță de cimbru. Se pune apă caldă până aproape se acoperă cartofii,
se acoperă și se mai fierbe 15-20 minute. Se desface pasta de ardei în apă caldă se pune peste cartofi și se mai fierbe 10 minute fară capac. 

Se toacă pătrunjelul și leușteanul se presară peste tocană și se servește caldă cu gogoșari sau castraveți murați. 

GĂLUŞTE reţetă tradiţionala de la Racoviţa:
1,2 kg muşchi de porc afumat (cotlet afumat), 150 gr slănină afumată (obligatoriu), 1,5 sau 2 căni orez, 2 cepe, o lingură cu untură de porc, (obţional câteva oase de porc cu afumătură pe ele), 2 linguri pasta de tomate, sare şi piper după gust, o varză murată cu Frunze subţiri.
Sarmalele numire şi găluşte în zona Racoviţa, au un anumit specific: sunt mari nu mici ca în alte părţi din ţară, sunt puse la fiert în oală de lut obligatoriu la foc mic.
Mod de preparare : ceapa se toaca marunt şi se celeste în untură, iar orezul se spală în
câteva ape. Muşchiul afumat tăiat cubuleţepeste care se aaugă slănina afumată tăiată mărunt în
cuburi mici, se amestrca cu ceapa călită, orezul, sarea şi piperul. Dacă este prea vârtoasă compoziţia se poate adăuga apă. Se aleg frunye de varză care se spală/clătesc în apă rece, pentru li se mai lua din gustul sărat, iar în fiecare frunză se pune câte-o lingură din umplutura obţinută
anterior şi se rulează.
Într-o oală potrivit de adânca, pe fundul careia s-au pus câteva beţe de mărar uscat şi cimbru, se aşează un rând de varză murată tocată, apoi un rând de sarmale, printer ele
strecurându-se şi oasele cu afumătură. Procedeul se repeat până se umple oala.
Peste ultimul rând de sarmale se pune cimbru şi câteva boabe de piper, apoi se acopera cu foi intregi de varză. Se toarnă apă şi chiar puţina zeamă de varză cât să cuprindă comăpoziţia, apoi se aşează oala la foc mic să fiarbă.
Mod de servire: sarmalele se servesc calde, stropite cu smântâna, alături de mămăliguţă
fierbinte. 

Pogăcele de la Sebeșu de Sus
Ingrediente pentru aluat: 1 kg făină, 1 cub drojdie + 1 lingură zahăr, o lingurită sare, apă + lapte căldut, 2 ouă, 150 ml ulei sau unt.
Umplutura: 1 kg de cartofi se fierb în coajă, după care se rad pe răzătoare si se amestecă cu 2 cepe călite în putin ulei (sare, piper).

Mod de preparare: Din făină, drojdie şi sare se face un aluat cu apă + lapte căldut, apoi se pune la dospit. După ce dospeste aluatul se împarte în două sau trei părti si se în tinde fiecare parte cu făcăletul. Foaia se taie apoi în pătrătele pe care se pune o lingură de cartofi. Apoi se împătură fiecare patrătel în forma unui plic, iar deasupra se ung cu ou bătut. Se coace la cuptor la foc potrivit.

Rețete Culinare din regiunea Valea Sâmbetei :

Ciorbă de chiruște-specifică sat Boholț, comuna Beclean
Ingrediente (pentru 10 porții)

Pentru ciorbă:
 1 kg oase afumate de porc
 2 buc ceapă potrivite
 1 țelină mică
 1 buc pătrunjel
 100 ml ulei
 Sare, piper, frunze de țelină
și pătrunjel

Pentru chiruște:
 1 ou
 80-100 gr făină
 Un praf de sare
 1 ceapă călită bine în ulei

Mod de preparare:
Se taie ceapa și se călește în ulei până devine aurie, se adaugă
puțin piper și apoi toate zarzavaturile tăiate în cubulețe. După
câteva minute se adaugă și oasele afumate și se completează cu
apă. Se lasă la fiert până e fiartă carnea, după care se adaugă
chiruștele, se mai fierbe 10 minute, apoi se adaugă frunzele de
pătrunjel și țelină.
Mod de preparare al chiruștelor:
Se bate oul, se adaugă făina și se frământă bine un aluat. Se
întinde o foaie foarte subțire apoi se pune pe ea ceapă călită și
răcită. Se rulează foaia, apoi se taie bucăți de 1-2 cm cu o lingură
de lemn. În momentul când se taie cu lingura de lemn se apasă
tare, pentru a se lipi bucățile la fiecare capăt, astfel încât să nu
curgă ceapa din interiorul ruloului de aluat.

Găină cu sos de hrean și pilaf
Mod de preparare al găinii:
Găina este porționată, nu se prepară într-un mod complicat, fiind o
carne fiartă cu câteva mirodenii. Modul de preparare nu este
complicat, urmând ca ea să fie învăluită într-un sos cald de hrean.
Sosul de hrean cald
Ingrediente pentru sosul de hrean cald:
 200 g hrean
 200 g smântână
 Un vârf de cuțit sare
 O linguriță de zahăr

Hreanul ras mărunt se călește la foc deschis sau se introduce la
cuptor cu scopul de a-i diminua intensitatea iuțelii. Apoi, se stinge cu
supă, se adaugă sare, zahăr și puțin oțet și ulterior smântână, până
când devine omogenă.
Pilaful
Ingrediente
 Un kg orez
 Două cepe albe de mărime medie
 Doi morcovi
 200 ml de ulei
Pentru pilaf, cel mai adesea este folosit un orez cu bobul rotund,
ceea ce este foarte important este că el trece printr-o singură clătire
care este suficientă pentru acest preparat. Ceapa se taie cât se
poate de mărunt , se călește în ulei, adăugând sare. Când aceasta
devine <glăjoasă> (translucidă), se adaugă morcovul ras pe o
răzătoare mare, acesta aducând o notă dulceagă și plus de culoare,
denumită <fața>mâncării.

Proporțiile folosite sunt o măsură de orez și trei măsuri de apă cu
supă.
După ce se adaugă acestea, intensitatea focului este crescută, iar
când acestea încep să clocotească, intensitatea focului se
diminuează. Durata de fierbere a orezului este redusă, în medie 15-
20 minute, apoi se retrage de pe foc și se acoperă.

-Ciorbă de fasole cu prune uscate și afumătură
-Gâscă (mămăligă cu brânză și smântână)
-Hencleș (lichiu)-aluat dospit uns cu smântână și ou, copt pe vatră

Rețeta Hencleș

Ingrediente aluat Ingrediente umplutură
 Faină
 Ouă
 Zahăr
 Lapte
 Drojdie
 Coaja rasă de
portocală/lămâie
 Esență de vanilie
 Un praf de sare
 Ulei

 Gălbenuș de ou
 Smântâna
 Zahăr pudră

Mod de preparare:
Se pregătește mai întai maiaua : se amestecă drojdia cu zahăr, un
ou, lapte călduț, se presară făină deasupra și se lasă la loc cald să
crească 10/15 minute. Într-un castron se pune făina cu zahărul,
coaja rasă de lamâie/ portocală (esența), se adaugă maiaua, se
încorporeaza totul apoi se adaugă un praf de sare și laptele calduț ,
treptat. Se frământă bine, se lasă la dospit 15 minute apoi se
adaugă ulei treptat și se frământă până se încorporează uleiul în
aluat.
Se acoperă și se lasă pentru o oră la dospit.
Între timp se pregătește umplutura, se amestecă bine galbenușurile
cu smântână până devine compoziția cremoasă, apoi se scoate
aluatul, se întind foi subțirele, cam de grosimea unui deget și se
ung cu compoziția pregătită. Se dau la cuptor pe vatră până devin
rumene pe deasupra.
Se presară cu zahăr pudră și se servește atât cald cât și rece.

Supă de găină grasă – musai crecută in ograda omului– cum se spune in Dragus“Zupă tăiăţăi”, cu
tăiţei de casă şi cu legume proaspete.
Ingredinte :
 1 găină mare,grasă de casă
 2 morcovi mari
 1 patrunjel
 2 cepe
 Sare,piper
 Tăițăi de casă

GĂLUȘTI CU CARNE –  găluştile( sarmalele) , trebuie servite musai cu carne afumată
tradițional. Găluştile sunt sarmalele, alea mari cât pumnul, umplute cu orez şi carne de
porc. Ca sa fie gustul autentic trebuie sa fie fierte într-o oala de lut la foc de lemne sau la
evenimente în ceaun mare.Găluștile cu carne(sarmalele) sunt servite cu o lingură de
smântână din lapte de drugană (de bivoliţă ).

Hurez cu lapte de drugană
Ingrediente:
 1 kg orez
 3-4 litri de lapte de drugană( lapte de bivoliță)
 Sare,zahăr
 slănină 1 bucată (medie)
 scorțișoară.
Castronul (oala) în care se va prepara se unge cu slănină şi se pune apă
(vreo 3-4 litri), când apa fierbe se pune orezul spălat și încolțit.
Laptele trebuie fiert. Se va adăuga fierbinte, polonic cu polonic, după ce
a scăzut partea lichidă de la orez. Se amestecă continuu.Se adaugă
sare si zahar.
Se servește cu scorțisoară.

-Supă de chimen cu mucenici
-Brânză zburată (brânzică dulce, din lapte de bivoliță sau de vacă)
Se pune laptele la fiert, iar înainte de a da în clocot se picură puțin oțet
de mere.
Un fel de, bineînțeles, brânză, care se coagulează și se scoate cu sita
din zerul limpede ce o încojoară.
E o specialitate rafinată, cu gust blând și carnație piersicoasă.

Chisătură
Ingrediente: (4 porții)
– 100 gr slănină
– 200 gr carne de ce o fi
– 2 cepe tocate
– un cățel de usturoi
– 2 ouă
– 1 lingură griș
– ½ lingură făină (sau câtă e nevoie să devină un aluat grosuț)
– Sare și piper după gust

Se amestecă toate ingredientele și se pun într-un tifon umed,
presărat cu făină să nu se prindă, pui chisătura ( tip sul ca și salamul) și
legi la capete cu ață să nu se desfacă. Se pune la fiert în apă cu sare ½
ore și se mișcă sulul ca să nu se prindă de vas.
Se taie rondele când e rece și se servește cu ciorbă.
(Se poate face și cu pipote de pui sau ficat de pasăre, dar se fierbe un
pic mai mult din cauza pipotelor care fierb mai greu și este necesară mai
multă făina pentru a da consistență aluatului din cauza ficatului moale.)


Plăcintă Hencleș (în cuptorul de pâine)

Se face un aluat de pâine care se așează pe lopata de lemn a cuptorului
sau într-o tavă, jumările din slănină și cârnații fierți se dau prin mașina de
tocat, se condimentează cu sare și se pune amestecul peste aluat. Se
adună aluatul de pe mărgini și se închide plăcinta, apoi pe deasupra se
unge cu ou bătut.

Supă de pui cu fidea
Tochitură țărănescă cu ou și mămăliguță
Ingrediente:
 500 g carne porc
  3-4 cârnaţi picanţi
  4-5 căţei usturoi
  sare
  piper
  pătrunjel
  2-3 linguri pastă tomate
  100 ml vin alb sau roşu
  1 ardei iute
  2 ouă
  500 g mămăligă
  20 ml ulei
  50 g brânză sau caşcaval ras
Mod de preparare:
Carnea de porc se taie bucăţi mici, iar cârnaţii rondele.
Într-o cratiţă se pune uleiul, apoi bucăţile de carne şi se amestecă
puţin, după aceea se adaugă apă şi vin, cât să acopere carnea. Se
lasă să fiarbă la foc mic până se pătrunde carnea, apoi se pun şi
cârnaţii.
Se amestecă continuu, după care se adaugă usturoiul, ardeiul iute
tăiat, sare, piper şi pasta de tomate. Se lasă să fiarbă câteva minute
şi spre final se adaugă pătrunjelul tocat. Tochitura se serveşte
alături de un „cocoloş” de mămăligă, peste care se pune un ou ochi
mai zemos şi se rade brânză sau caşcaval.


 Clătite cu dulceață

Sâmburii de lobeniță
Acest fel de mâncare datează din anii 1800.
Sâmburii de lobeniță (dovleac) se usucă și se pisează în piuă de lemn.
Se fierb și se spumează „jântița” – urda.
Separat se fierbe orez amestecat cu zahăr.
Se ia urda de pe foc și se amestecă cu orezul.
Se face un aluat cu făina. Se întinde pe masă, ca o turtă și se pune
„urdă” la mijloc.
Se împachetează și se coace (pe plită), pe amândouă părțile.

Sarmale cu păsat
Felul acesta de mâncare este din perioada interbelică specific Comunei
Ucea.
Păsat însemnând porumb cu 8 rânduri de boabe, care se dă la cuptor (
de pâine), și se râjnește „în mare”, și apoi se umple foaia de varză cu
acest porumb, iar în fiecare bucată se pune câte o creastă de slănină.

Lipchia cu slănină dulce-sărată
Acesta este un fel de desert atipic, specific Comunei Ucea, care mai
conține zahăr, brânză, toate acestea fiind întinse pe lipie și băgată la
cuptorul de pâine, iar vara se pune și mărar pe lângă toate aceste
ingrediente.

Supă cu găluște de slănină
Ingrediente pentru supă Ingrediente pentru găluște de slănină
 2 felii de picior de vită
 2 oase de vită
 2 morcovi
 200 g țelină
 1 praz
 1 ceapă verde
 1 buchet de pătrunjel
 1 lingură boabe de piper negru
 5 fructe de ienupăr
 4 foi de dafin

 600 g pâine albă din ziua precedentă
 500 ml de lapte
 4 ouă
 1 vârf de nucșoară
 200 g slănină
 2 linguri de unt
 1 ceapă
 4 linguri de făină de grâu
 2 linguri de patrunjel
 2 linguri de arpagic
 1 vârf de piper negru din moară

Mod de preparare:
Pentru bulionul de vită, curățați morcovii, tăiați capetele și tăiați-l felii groase.
Curățați și tăiați țelina. Spălați prazul, tăiați capetele, tăiați-l în inele. Curățați
ceapa și tăiați-o în două. Încălziți o cratiță mare fără a adăuga grăsime, prăjiți
jumătățile de ceapă timp de 5 minute la foc mediu. Puneți toate legumele,
condimentele, feliile de vită și oasele de vită într-o cratiță mare, umpleți cu 2
litri de apă rece și fierbeți timp de 2 ore la foc mediu.Între timp, pregătiți
găluștele de slănină. Tăiați pâinea albă în cuburi mici și puneți-o într-un
castron mare. Bateți laptele cu ouăle, condimentați cu nucșoară și turnați
peste cuburile de pâine. Se amestecă totul bine, se lasă amestecul să se
umfle timp de 20 de minute. Tăiați slănina cubulețe foarte mici. Încălziți untul
într-o tigaie antiaderentă, prăjiți slănina la foc mediu timp de 4 minute. Între
timp, curățați ceapa, tăiați-o mărunt, adăugați-o peste slănină și fierbeți-o până
devine transparentă. Se amestecă slănina și ceapa cu amestecul de pâine.
Tăiați mărunt pătrunjelul și arpagicul, amestecați în amestecul de pâine.
Condimentează cu piper. Adăugați făina și frământați în amestecul de pâine
cu mâinile umezite. Cantitatea de făină depinde de mărimea oului. Găluștele
ar trebui să fie ușor de modelat cu mâinile umede și să nu fie prea ferme.
Masa este suficientă pentru 8 găluște de dimensiuni medii. Se toarnă bulionul
de vită printr-o sită într-o altă cratiță și apoi stoarce ușor legumele fierte, astfel
încât sucul de legume să treacă în bulion. Apoi aduceți din nou bulionul la fiert
și lăsați găluștele cu slănină să se gătească timp de aproximativ 15 minute.
Bulionul nu trebuie să mai fiarbă. Aranjați găluștele de slănină cu supa pe
farfurii și serviți-le garnisite cu ierburi proaspăt tocate.


 Pastramă de oaie la ceaun

 Gogoși

Ciorbă de perișoare:
Ingrediente pentru perișoare: Ingrediente pentru bază:
 300 g carne tocată de vită
 1 ceapă
 50 g orez
 1gălbenuș de ou
 1 lingură boia
 Sare și piper

 1 morcov
 1 rădăcină leuștean
 1 rădăcină patrunjel
 1 ceapă
 1 ardei roșu și verde
 1 roșie
 2 gălbenușuri
 250 g smântână
 2 linguri de oțet
 Sare și piper
 Pătrunjel verde tocat

Mod de preparare:
Carnea tocată se așează într-un bol împreună cu orezul, gălbenușul
de ou, ceapa ușor călită în prealabil și condimentele. Se frământă
puțin pentru a se încorpora, apoi se modelează perișoarele, care se
așează pe un tocător uns cu ulei. Într-o oală de 3 litri se călesc
legumele curățate, spălate și tăiate cubulețe. Când morcovul a
început să elibereze carotenul se adaugă apă, cam 2,5 litri. Se
acoperă oala cu un capac și se așteaptă ca legumele să fiarbă.
După ce au fiert se adaugă perișoarele, una câte una. Acestea sunt
fierte când se ridică la suprafață. La final, se drege ciorba cu
smântână și gălbenuș de ou, iar apoi am potrivit gustul cu sare,
piper și oțet.

 Tocăniță de cartofi cu afumătură
 Plăcintă cu mere

Ciorbă de caltaboș cu orez
Ciorba de caltaboș cu orez este un simbol al vremurilor geroase de
după sărbătorile de iarnă, se mânca de obicei în lunile ianuarie-
februarie.
Se fierbe zarzavatul (ceapă, morcov, pătrunjel, țelină) în apă rece și
când este aproape făcut se adaugă caltaboșul afumat întreg ( se
fierbe întreg ca să nu se împrăștie în ciorbă și să se piardă) și
orezul.
După ce s-au fiert se adaugă rântașul din făină, ulei, sos de roșii și
potrivim de sare, oțet și zeamă de varză.
Merge de minune fierbinte cu pită prajită!


Găluști în oală de lut cu carne și varză (sarmale cu carne
tăiată mărunt din cuțit)

Orez cu prune uscate (cu lapte dulce sau pregătit ca mâncare
de post la pomeni)

Cooperare Cindrel - Făgăraș

Împreună pentru dezvoltare și susținere